viernes, 26 de noviembre de 2010
Tal com jo ho veig
El petroli barat s'ha acabat, i al gas no li queda tampoc gaire. Gastarem el carbó que tenim als magatzems i en treurem més de sota terra. Les energies renovables aniran en augment, però mentrestant no ens abasteixin al 100%, si és que ho fan algun dia, haurem de seguir tirant de les nuclears. Paral.lelament haurem de baixar el consum de tot. Serà necessari un decreixement, voluntari o forçat, per assolir un nou status quo més lògic amb la biosfera. Serem nosaltres, que malgrat tot encara som "els rics", els que haurem de decréixer, forçats per les circumstàncies alguns, trobant-li la gràcia altres, mentre intentem convèncer als que pugen sense fre que aminorin una mica la marxa, recordant-los que nosaltres també vem anar embalats i ara anem de derrapada. Haurem de tornar-nos més locals, aprendre a estar units. Haurem de compartir. La casa, el cotxe, l'hort, bescanviar les aptituts i les destreses. Fer-nos més jardiners i menys depredadors, com va dir l'altre dia Serge Latouche. Parar de forçar la màquina i d'esquilmar els recursos naturals i als qui viuen als països que els contenen. Parar. Parar una mica i recapacitar. Deixa de patir "asquerosis múltiple", com diu en Joan Melé, director de Triodos Bank a Catalunya, que és la cara mig de fàstic mig d'incredulitat que fan molts quan se'ls planteja nous imaginaris possibles. Tenim coneixements, tenim tecnologia, tenim capacitat de treball i un planeta meravellós. Amb això n'hi hauria d'haver prou per saber que tot podria anar molt millor, i que de fet, si és que no som tontos del tot, potser hi anirà, a tots ens convé, els que no ho veuen són terriblement estúpids. M'espanta una mica-molt que res de tot això s'hagi anomenat a la campanya electoral. Els videos d'orgasmes, lladres espanyols i d'assassins d'immigrants i independentistes francament m'han deprimit molt. Però ja se'm passarà, crec.
lunes, 15 de noviembre de 2010
Informe sobre el Desenvolupament Humà 2010
Notícia
Informe sobre el Desenvolupament Humà 2010: les persones, la veritable riquesa de les nacions
Eva Van den Berg
Sostenible.cat
12-11-2010
Aquest 11 d'octubre s'ha presentat a la seu de l'Escola Universitària d'Enginyeria Industrial de Barcelona, de la UPC, la vintena edició de l'Informe sobre el Desenvolupament Humà 2010, del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i que, per onzè any consecutiu, es tradueix al català.
Quan l'any 1990 l'informe s'edità per primera vegada, ho féu sota una senzilla premissa que va implicar un canvi radical en la forma de concebre i mesurar el desenvolupament. "La veritable riquesa d'una nació rau en la seva gent", va plantejar. Fins aleshores (i encara ara massa sovint, fora dels cercles acadèmics) el creixement d'una nació s'associava simplement a l'evolució del PIB i dels mercats, sense tenir en compte cap aspecte del benestar de l'individu. Per això, el posicionament des de les Nacions Unides va fer un primer pas important per posar en evidència una manera de mesurar el desenvolupament molt poc equitativa, reduccionista i caduca.
En els darrers anys s'ha demostrat que el creixement econòmic no és correlatiu a un major benestar de les persones, especialment pel que fa referència a la salut i l'educació, quan els guanys no es reinverteixen a enfortir l'estructura social. L'increment de l'Índex de Desenvolupament Humà (IHD), en canvi, sí que redunda significativament en un augment de l'estatus socioeconòmic. Des de 1990 fins avui, els diferents autors de l'informe han anat comprenent, edició rere edició, que les dades empíriques utilitzades per concretar l'anomenat IDH esdevenen cada cop més nombroses i de concreció més complexa.
L'IHD es defineix com la mesura de les consecucions del desenvolupament humà en tres dimensions bàsiques: una vida llarga i saludable, accés al coneixement i un nivell de vida digne. Però els indicadors que permeten avaluar aquestes dimensions evolucionen en paral.lel al concepte de desenvolupament. Si fins el 2009, els indicadors utilitzats van ser l'esperança de vida, l'alfabetització, l'escolarització i el PIB, ara, l'informe 2010 proposa un IHD híbrid que té en compte la desigualtat social, la desigualtat de gènere i l'índex de pobresa. Si hom el calcula fent servir uns o altres indicadors (proveu-ho a la web), l'IHD d'un país pot canviar força.
L'IDH augmenta de mitjana un 18% des del 1990
Del que no hi ha dubte és que en els darrers 40 anys la humanitat ha fet un gran pas endavant. És un fet. L'IDH ha augmentat un 18% de mitjana des de 1990 i un 41% des de 1970, als 135 països analitzats on viu el 92% de la població mundial. L'esperança de vida ha augmentat dels 59 anys el 1970 fins als 70 anys el 2010. La taxa d'escolarització s'ha incrementat del 55% al 70% en primària i secundària i el PIB per càpita s'ha duplicat. Sí, estem parlant de mitjanes a nivell mundial. Però d'aquests 135 països estudiats a l'informe, tots menys tres han incrementat en més o menys grau el seu IDH: la República Democràtica del Congo, Zàmbia i Zimbabwe. Avui el seu IDH és més baix que el que tenien el 1970. El progrés, però, és molt diferent en unes o altres parts del món i tot sovint una nació pot perdre els fruits de molts anys de feina, com ha passat al sud de l'Àfrica o a l'antiga Unió Soviètica.
Evidentment, tots ho sabem, hi ha molta feina per fer, i sempre n'hi haurà, més val que ens hi anem acostumant. L'Informe sobre el Desenvolupament Humà 2010 deixa palesa a més la necessitat de valorar aspectes crucials del desenvolupament humà que per ara estan fora de l'àmbit d'aquests índexs, com són les llibertats polítiques, l'apoderament (capacitat de controlar la pròpia vida), la sostenibilitat socioambiental i la seguretat humana En aquesta època de reptes imminents en gairebé tots els àmbits, la comprensió d'aquella "premissa senzilla" de 1990 hauria de ser qüestió de força major.
Més:
- Podeu accedir a la web de l'informe del PNUD
-A la presentació de l'Informe sobre el Desenvolupament Humà 2010 van ser presents: Daniel López Codina, delegat del rector al Campus del Baix Llobregat de la UPC, David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya, Eduard Segarra, president de l'Associació per les Nacions Unides a Espanya (ANUE) i Adam Rogers, assessor principal de Comunicació Estratègica de l'Oficina de Coordinació del PNUD a Ginebra.
-L'edició en català de l'Informe sobre el Desenvolupament Humà 2010 ha estat possible gràcies al Centre Unesco de Catalunya, la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC, l'ANUE i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.
Una triste historia
No hace mucho me contaron una historia que con frecuencia vuelve a mis pensamientos, llenándome de tristeza y de rabia. Es la historia de un anciano de alrededor de 80 años que vive solo en su casa. Roberto es viudo, y aunque se apaña bastante bien, no puede llevar a cabo las tareas de limpieza del apartamento ni realizar la compra semanal. Por ello, sus hijos contratan a una chica para que le ayude y le haga algo de compañía. Porque como tantos y tantos ancianos, está muy solo, hace muchos años que enviudó, y apenas tiene relación con nadie, sólo con sus dos hijos y sus nietos, que le visitan de vez en cuando y frecuentemente a contrarreloj. Rosita entra en su vida una tarde de invierno y Roberto lentamente recupera la sonrisa. Rosita viene tres veces por semana, limpia la casa, le llena la nevera y le cocina. Habla con él, de tu a tu, no como si fuera un pobre imbécil, que es como hoy demasiados tratan a nuestros mayores. Roberto, tras la sonrisa, recobra unas ganas de vivir que yacían enterradas junto a los restos de su esposa. Siempre que viene, Rosita le pregunta cómo se encuentra. Roberto le dice que muy bien, que a parte del dolor de espalda se siente estupendamente. Rosita le cuenta que en su Colombia natal era fisioterapeuta y se ofrece a darle un masaje que poco a poco se instaura en su cotidianeidad. Roberto está radiante y espera los días que a Rosita le toca venir con impaciencia y con una ilusión recuperada.
Un día, el hijo mayor, que tiene un juego de llaves, hace una visita sorpresa a su padre. Entra sin llamar y lo sorprende con Rosita, disfrutando de un masaje que incluye la zona de la entrepierna. El hijo se escandaliza, empieza lanzarles improperios, a él y a ella, llamándoles toda suerte de lindezas y se va, fuera de sí, dando un portazo repleto de indignación. Al día siguiente, el otro hermano llama a Rosita y le comunica que está despedida. Roberto llora cuando sus hijos le explican que lo han hecho por su bien, que esa mujer era una zorra y que a su edad ese tipo de cosas son vergonzosas. Al poco, Roberto empieza a sentirse decaído. Entra en un estado de depresión, y por lo que me contaron, ahora está en las últimas. Ha perdido las ganas de vivir.
No puedo comprender que unos hijos tengan la desfachatez de imponer su voluntad a un señor que está al final de su existencia. No entiendo como se atreven a juzgarlo. Nuestra sociedad trata a los ancianos, relegándolos no ya a un segundo plano, si no frecuentemente al corredor de la muerte. La soledad, el olvido, el ninguneo. Ésa displicencia con que se les habla, como si se tratara de estúpidos o retrasados.
-Ay, que pillín es usted! A su edad!-oí que le decía una señora a un anciano el otro día, cuando este le contó que había ido a bailar con una amiga la semana pasada. La señora le hizo incluso un gesto cariñoso, un pellizquito en la cara que a mi me pareció intolerable.
No comprendo cómo somos tan tontos. Incluso por puro egoísmo deberíamos intentar que los ancianos tuvieran una vida lo más plena posible, digna y medianamente acogedora. Con suerte, todos vamos a serlo algún día, ¿no? ¿Es eso lo que queremos que nos espere?
Si llego a anciana y estoy en forma, como a alguien se le ocurra tratarme así se va a enterar. Cuidadín.
miércoles, 10 de noviembre de 2010
Triodos Bank, duros a cinco pesetas
Hoy he visto entera una conferencia que Joan Antoni Melé, subdirector de Triodos Bank, dió hace unos meses en la Escuela de Organización Industrial (EOI) de Madrid y quiero colgarla aquí porque me ha parecido que es conveniente (y estimulante, y revigorizante) para todos escuchar lo que dice este hombre que tras pasar 30 años trabajando en una entidad bancaria (Caixa Catalunya) se hartó de todo lo que suponía aquello y aceptó dirigir esta banca ética de origen holandés que hace ya casi siete años que opera en España. La entrevista es larga (80m), pero vale la pena... seguramente mucho más que lo que echan en la tele, pero no es nada aburrida. Ayer tuve la necesidad de hablar sobre nuestra responsabilidad como ciudadanos y hoy esta entrevista no ha hecho si no ahondar aún más este sentimiento, este convencimiento de que en realidad somos "nosotros" los que tenemos que hacer algo, porque todos "ellos" dependen de "nosotros". Y que "ellos" no es que sean los malos, muchos de "ellos" son algunos de "nosotros" en lugares de poder al que les demandamos duros a cuatro pesetas.
Melé, al que sólo le recrimino un poquito no haber entendido el darwinismo –eso me duele ;)– explica que en sus más de 30 años de profesión, nadie, NADIE, le preguntó nunca en qué invertía la entidad su dinero. Eso sí... practicamente la mayoría de los clientes le instaban a que pagasen mayor tipo de interés, porque si no "se irían con los de al lado"... que además le habían prometido un juego de sartenes a cambio de su nómina. Bueno, pues para que nos den el mayor interés hay que hacer el mayor negocio, y entre los top ten se encuentra el de las armas. La mayor parte de los bancos invierten nuestro dinero en eso y en lo que sea para darnos más y más. Si luego les sale mal, no pasa nada, crisis al canto y a esperar a la próxima burbuja. Hagamos algo "nosotros" que podemos. Si todos (o muchos) cambiáramos la nómina a un banco ético, desde luego el mundo se convertiría en un sitio mejor.
martes, 9 de noviembre de 2010
En el espejo
martes, 2 de noviembre de 2010
Non Solum
¿Hacia dónde vamos?
Hora tras hora, día tras día, mes tras mes y año tras año. Constantemente vamos hacia alguna parte, siguiendo una trayectoria ineludible que cada uno afronta como puede. La mayoría de nosotros transita por la calle principal, empujada por las circunstancias, y son muchos los que se quedan en la cuneta antes de plantearse siquiera cual era la dirección emprendida. Algunos tratan de situarse en el plano y emprenden rutas planeadas, con distinto rango de éxito. Otros surfean al viento que mejor sopla y tratan de mantenerse en equilibrio. Pero queramos o no, todos vamos constantemente hacia algún lugar. Quizá, me digo, es mejor preguntarnos a menudo a dónde nos gustaría llegar para no dejarlo todo en manos del azar. Confiar en la suerte es una apuesta con mínimas probabilidades de éxito. Como la lotería: casi nunca toca.
-¿Me podrías indicar hacia dónde tengo que ir desde aquí?- preguntó Alicia.
-Eso depende de a dónde quieras llegar- respondió el gato.
-A mi no me importa demasiado a dónde.
-En ese caso, da igual hacia donde vayas.
-Siempre que llegue a alguna parte
-¡Oh! Siempre llegarás a alguna parte, si caminas lo bastante.